Върховният административен съд   на Административния съд София-област, с което

...
Върховният административен съд   на Административния съд София-област, с което
Коментари Харесай

Върховният съд реши казуса с протеиновите барове Born Winner

Върховният административен съд   на Административния съд София-област, с което незабавното осъществяване на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), касаещо търговеца на протеинови питейни заведения Born Winner беше спряно

Припомняме, че в края на декември, след тъжба на конкурентните компании ( " ФИТСПО " ООД и " Фитспо Нутришън " ООД), зад марката FitSpo, антимонополната комисия наложи имуществена глоба на " БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ " в размер на 7% от чистите доходи от продажби на сдружението за 2022 година (равняваща се на 156 310 лева.) за осъществено нарушаване на общата възбрана за нелоялна конкуренция. На единият от съдружниците - Антон Големанов беше наложена санкция от Комисията в размер на 40 000 лева, а на другият - Мартин Диндев - санкция в размер на 20 000 лв.. В хода на изследването от Комисия за защита на конкуренцията открили, че " БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ " ЕООД прави реплика във връзка с общия външен тип на всички популяризирани от него артикули в продуктовите групи флапджак (овесени барове), протеинови питейни заведения и протеин на прахуляк, за което от Комисия за защита на конкуренцията наложили глоба, която възлиза на 1% от размера на чистите доходи от продажби на сдружението за 2022 година за всяка от трите продуктови групи - по 22 330 лева за всяка.

След оповестението на решението на Комисия за защита на конкуренцията от адвокатската адвокатска фирма, представляваща " ФИТСПО " започнаха да уведомяват комерсиалните сътрудници на " БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ ", че в следствие от решението на Комисия за защита на конкуренцията, би трябвало да се прекрати предлагането (продажбата, разпространяването, търговията) на всички артикули в продуктовите групи флапджак (овесени барове), протеинови питейни заведения и протеин на прахуляк с марка BW BORN WINNER.
 От съдружници до врагове: FitSpo и Born Winner не съумяха да си поделят българския пазар на протеинови питейни заведения Обновена
От съдружници до врагове: FitSpo и Born Winner не съумяха да си поделят българския пазар на протеинови питейни заведения

Един от търговците би трябвало да изтегли продуктите си

В случай, че " БОРН УИНЪР ГЛОБАЛ " и неговите търговски сътрудник не изтеглят неотложно от комерсиалната мрежа всички артикули, за които Комисия за защита на конкуренцията е открила реплика, ще е налице несъблюдение на решението на Комисия за защита на конкуренцията, за което на виновните лица ще бъдат налагани периодически имуществени наказания, написа в уведомлението.

" След решението на Комисия за защита на конкуренцията ние безусловно банкрутираме. В момента имаме стока за 2.5 милиона лв. на пазара и още толкоз на склад. Всичко това би трябвало да бъде унищожено, тъй като не можем да преетикетираме стоката си ", разяснява пред money.bg Виктор Атанасов, притежател на Born Winner.

От компанията подчертаха, че в решението на Комисия за защита на конкуренцията няма посочен изчерпателен способ за съпоставяне на артикули.

" Няма посочена експертиза или допитване до консуматори. На чисто индивидуален принцип на око са изведени " съществени прилики " и " съществени разлики ".
 Born Winner е пред банкрут, оплака се от регулаторен произвол
Търговец на протеинови питейни заведения е пред банкрут: Оплаква се от регулаторен произвол

Компанията е принудена да унищожи стока за 5 милиона лв.

В определението на Върховен административен съд е записано, че съдът може да спре предварителното осъществяване, в случай че то би могло да аргументи на оспорващия забележителна или мъчно поправима щета. Случаят се оказва подобен. 

" Изтеглянето от пазара на коментираните артикули и прекратяване на тяхната продажба при липса на открито нарушаване с влезнал в действие акт, предизвиква вреди на оспорващото сдружение. Тези вреди са обилни поради откритите размери на продажби на продуктите в голям брой търговски обекти. Вредите са и мъчно поправими при възможна анулация на решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което са открити трите нарушавания. Те са свързани със загуба на търговски сътрудници както в областта на произвеждане, по този начин и на реализация на създадените артикули ", считат магистратите. И акцентират, че Административният съд е извел правилен и аргументиран извод, че разпореденото неотложно осъществяване по отношение на изтеглянето от пазара на създадените артикули ще сложи в действителна заплаха действието на Born Winner.

Установено било още, че при незабавното осъществяване на невлязлото в действие решение на Комисия за защита на конкуренцията част от сдруженията - заемодатели на " Борн уинър глобал " ЕООД са декларирали искания за предварително погасяване на предоставените заеми.

Същевременно станало ясно, че наличността по банковите сметки на сдружението не разрешава погасяване на получените заеми. В този смисъл постановеното неотложно осъществяване на невлязлото в действие решение на Комисия за защита на конкуренцията би сложило в несъстоятелност " Борн уинър глобал " ЕООД.

" Затова тези вреди за " Борн уинър глобал " ЕООД са доста по-значителни и по-трудно поправими от вредите, които по принцип настъпват от решения, на които е придадено неотложно осъществяване ", означават от Върховен административен съд.
 Съдът се намеси в проблема с протеиновите питейни заведения Born Winner
Съдът се намеси в проблема с протеиновите питейни заведения Born Winner

Магистратите стопираха осъществяването на решението на КЗК
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР